Trenčiansky pivovar Lánius
Trenčín, Slovensko
lanius.sk
Trenčín, Slovensko
lanius.sk
Základné počty máme za sebou, poďme teraz na vysokoškolskú matematiku. Tripel. Belgický trapistický pivovar Westmalle začal varit tento štýl pod názvom Superbier a v tom čase, v prvej polovici 20-teho storočia, predstavoval to najsilnejšie pivo široko ďaleko. V zložení obvykle býva až 20 % pridaného cukru s obsahom alkoholu v rozmedzí 8 až 12 %.
Dajme si trochu pivnej matematiky. Enkel, dubbel, tripel, quadrupel, ... O druhom, treťom, poťažmo štvrtom označení belgického druhu pív zrejme počul každý čitateľ tejto stránky. Silné komplexné pivá varené v kláštoroch, primárne určené na predaj, no vyšším obsahom alkoholu neboli veľmi vhodné na celodenné popíjanie. Mnísi si preto varili slabší osviežujúci Patersbier alebo "Otcovské pivo". Dá sa povedať že ide o akési "stolové pivo", jednoduché na výrobu a dostatočne slabé na to, aby sládok aj po jeho hojnej konzumácii dokázal zvládnuť varný proces bez väčších ťažkostí. Fľaška takéhoto piva len zriedka opustí brány opátstva, ide preto o jeden z najoriginálnejších štýlov vôbec a pre lovcov pivných špeciálov je veľmi vyhľadávanou a cennou korisťou. Trenčiansky pivovar Lanius síce nie je kláštorným pivovarom, má však prístup k autentickým ingredienciám. A keby mal aj východ Slovenska prístup k produkcii Laniusu :)